Jezelf Beter Maken maakt wat ‘los’ met event

//, Blog/Jezelf Beter Maken maakt wat ‘los’ met event

“We wilden een open gesprek om stress bespreekbaar te maken, en dat is gelukt.” Met die woorden sloot dagvoorzitter Anouk Faassen het event Arts in Ontwikkeling af, dat De Geneeskundestudent & Partners op 8 oktober organiseerden. De dialoog die met dit event onder de noemer Jezelf Beter Maken werd gestart, is echter nog lang niet afgelopen: de komende tijd wil De Geneeskundestudent definitief afrekenen met het taboe op burn-out.

Dat stress en burn-outverschijnselen onderwerpen zijn die leven, bleek wel uit de enorme animo voor het event dat op 8 oktober plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht: met ruim 400 deelnemers waren de tickets in no time uitverkocht. Doel van De Geneeskundestudent (DG), die dit event met 27 partners organiseerde (waaronder Academycoaching, de KNMG, LAD, en VvAA), was om niet langer negatief op werkdruk te focussen, maar om (aankomende) artsen handvatten te geven om te werken aan hun eigen ontwikkeling – zonder dat stress een belemmering vormt.

Druk
DG-voorzitter Claudia van Woerkom liet doorschemeren dat dat nog best een uitdaging is. “Een tijdje geleden schreef ik in een column dat ik wel eens heb getwijfeld of ik de verantwoordelijkheid van het arts-zijn wel aankan. Daarop kreeg ik veel positieve reacties. Mensen vonden dat ik lef had om zo open te zijn, terwijl ik dacht: lef? Hoezo, het is toch heel normaal dat je wel eens twijfelt? Maar stiekem dacht ik ook: oh jee, als een toekomstig werkgever dit maar niet leest en denkt dat ik dit werk niet aankan.”

Die laatste gedachte geeft volgens Van Woerkom precies de ‘druk’ aan die veel studenten voelen. Uit cijfers blijkt één op de zeven geneeskundestudenten voldoet aan de criteria van een burn-out, en nog meer studenten kampen met een deel van de verschijnselen. “Het vraagt creativiteit en inzet van ons allemaal om dat cijfer naar beneden te krijgen, maar dat betekent ook dat we kritisch naar onszelf moeten kijken. Ik geloof sterk in eigen verantwoordelijkheid. We moeten ervoor zorgen dat we zelf aan het roer van onze ontwikkeling staan en dat we weten waar onze balans ligt.”

Informeren, inspireren, activeren
Tijdens het event kregen de deelnemers tal van handvatten aangereikt om daarmee aan de slag te gaan. Dat gebeurde met een theaterdebat, in lezingen, workshops, maar ook op het coachplein. Daarnaast konden de deelnemers langs een ontwikkelroute lopen, waar ze eerst werden geïnformeerd (wat is een burn-out eigenlijk?), vervolgens geïnspireerd (gras groeit echt niet harder als je eraan trekt) en tot slot geactiveerd (zeg vaker nee, om te beginnen bij kleine energievreters). Verder verzorgden diverse sprekers ‘hotspots’: korte, persoonlijke en inspirerende dialoogsessies. René Heman, voorzitter van de KNMG, benadrukte in een van die hotspots dat het allemaal draait om balans. “Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Zelf heeft me ook zo’n twintig jaar gekost om erachter te komen waar nou mijn balans ligt. Het is niet makkelijk om je eigen grenzen te stellen, maar neem één ding van me aan: als je het doet, wordt het vaak sneller geaccepteerd dan je denkt.”

Vervolg
Over één ding waren de deelnemers het eens: druk leg je vaak je zelf op, dus de lat mag best wat lager. Om geneeskundestudenten daarbij te helpen, krijgt het event een vervolg met kleinere bijeenkomsten bij faculteiten, waarbij faculteiten zelf wellicht ook een rol krijgen. Belangrijk daarbij zijn de bespreekbaarheid van stress en burn-out en de kracht van samenwerking. Ook hier zullen DG & Partners zich in het vervolg van Jezelf Beter Maken op richten.

Wil je daarover meedenken? Ga dan naar www.jezelfbetermaken.nl en lees meer over de dialoog.

By |2017-05-24T11:49:23+00:00oktober 18th, 2016|Artikel, Blog|0 Comments

Leave A Comment