Moet ik bij kiespijn altijd naar de tandarts?

Als je last hebt van kiespijn, kan dit ontzettend vervelend en pijnlijk zijn. Het is begrijpelijk dat je wilt weten of je in alle gevallen meteen naar de tandarts moet gaan. In deze blogpost zal ik je meer informatie geven over kiespijn en wanneer het verstandig is om een tandarts te raadplegen.

 

Wat veroorzaakt kiespijn?

Kiespijn wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaak is tandbederf, oftewel een gaatje. Dit gaatje kan ervoor zorgen dat de zenuw in je tand of kies bloot komt te liggen, wat resulteert in hevige pijn. Daarnaast kan kiespijn ook veroorzaakt worden door een ontsteking aan de wortel van de tand of kies, bijvoorbeeld bij een abces. Ook kan het zijn dat je last hebt van gevoelige tanden, waardoor je pijn ervaart bij het eten of drinken van warme of koude producten.

 

Wanneer moet je naar de tandarts?

Of je meteen naar de tandarts moet bij kiespijn, hangt af van de intensiteit en duur van de pijn. Over het algemeen geldt dat als de pijn hevig is en/of langer dan een paar dagen aanhoudt, het verstandig is om contact op te nemen met je tandarts. Het kan namelijk wijzen op een ernstigere aandoening die behandeld moet worden.

 

Bij tandbederf zal de tandarts hoogstwaarschijnlijk een vulling plaatsen om het gaatje te repareren. Als er sprake is van een ontsteking, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Bij gevoelige tanden zal de tandarts kijken naar de oorzaak en een behandeling voorstellen om de pijn te verlichten.

 

Wat kun je zelf doen bij kiespijn?

Als je last hebt van kiespijn, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten voordat je naar de tandarts gaat.

 

Ten eerste kun je de pijn verminderen door een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen. Zorg er wel voor dat je de juiste dosering neemt en volg de instructies op de verpakking.

 

Daarnaast kan het helpen om je mond te spoelen met een zoutoplossing. Meng hiervoor een theelepel zout met een glas warm water en spoel hiermee je mond gedurende 30 seconden. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen.

 

Verder is het belangrijk om goede mondhygiëne te hanteren door regelmatig te poetsen, flossen en tandenstokers te gebruiken. Dit helpt om tandbederf te voorkomen en je mond gezond te houden.

 

Hoewel niet elke vorm van kiespijn direct een bezoek aan de tandarts vereist, is het belangrijk om je symptomen serieus te nemen. Bij hevige pijn of pijn die langer dan een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met een tandarts. Hij of zij kan de oorzaak van de kiespijn vaststellen en de juiste behandeling bieden.

 

Daarnaast zijn er diverse dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten, zoals het innemen van pijnstillers, spoelen met zoutoplossing en goede mondhygiëne. Maar onthoud dat deze maatregelen slechts tijdelijke verlichting bieden en geen vervanging zijn voor een bezoek aan de tandarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *